Dalak Ponksiyonu
20 Temmuz 2024

Dalak Ponksiyonu


Dalak, vücutta bulunan kırmızı kan hücrelerini ortadan kaldırarak, içerdiği demiri vücudumuzun kullanıma hazır hale getirir. Demir, vücudu sağlıklı bir şekilde işlevselleştirmek için salgılanır. Dalak, insan vücudunun sol tarafında, mide, sol böbrek ve diyafram arasında yer alır. Normal bir dalağın uzunluğu yaklaşık on iki santimetredir. Dalağın genişliği sekiz santimetre ve kalınlığı beş santimetredir. Bir insanın yumruğu kadar büyüklüktedir ve oldukça yumuşak bir dokusu vardır. Ağırlığı ise 150 ila 170 gram arasındadır. 500 gramdan fazla olması dalak büyümesi olarak kabul edilir. Dalak, kan fizyolojisi ile yakından ilişkilidir ve vücut savunmasında önemli bir rol oynar.

Dalak Ponksiyonu Nedir?

Dalak ponksiyonu, bazı kan hastalıklarında, dalak büyümesi ve enfeksiyonlara bağlı hastalıkların teşhisini koymak için iğne yardımı ile dalağın içine girilerek mikroskobik incelemeler yapılmak üzere kan alınması işlemidir. Bu işlem, dalaktan örnek almak için uygulanır. Dalakta büyüme varsa, büyümenin nedenini araştırmak için dalak ponksiyonu uygulanır. Kan hastalıklarına ve bazı enfeksiyon hastalıklarına tanı koymak için kullanılır.

Dalak Ponksiyonu Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Hastanın kullandığı ilaçlar ve nelere alerjisi olduğunun araştırılması gereklidir.
  • Dalak ponksiyonu öncesi lokal anestezi ilaçları kullanılacaksa, bu ilaçlara karşı hastanın alerjisi olup olmadığına bakılması gereklidir.
  • Hastalarda kanama bozukluklarının olup olmadığı sorgulanmalıdır. Kanama bozukluğu olan hastalara dalak ponksiyonu yapılması sakıncalıdır.
  • Hastanın mesanesi ve bağırsaklarının dalak ponksiyonu işleminden önce boşaltılması gereklidir.
  • Hastanın dalak ponksiyonu yapılacak bölgede kıl varsa temizlenmesi gereklidir.

Dalak Ponksiyonu Sırasında Oluşabilecek Komplikasyonlar

Dalak ponksiyonu sırasında komplikasyonlar oluşabilir. Bu komplikasyonların en sık görüleni kanamadır. Kanama; göğüs boşluğunda, karın boşluğunda ve dalakta olabilir. Bu durum hasta için oldukça risklidir. Dalak ponksiyon iğnesi, akciğer, diyafram, böbrek ve kalın bağırsak gibi diğer organlara zarar verebilir. Bu durumdan kaynaklı olarak iltihaplanma ya da enfeksiyonlar oluşabilir. Lokal anesteziye bağlı ilaçlara reaksiyonlar da ortaya çıkabilir.

Dalak Ponksiyonu Uygulamasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Dalak ponksiyonu uygulanacak hastaya moral verilmesi önemlidir. Hastanın morali ne kadar iyi olursa, dalak ponksiyonunun uygulanmaya başlandığı anda hasta ile uyum içinde olunması işlemin başarılı olmasını sağlar. Dalak ponksiyonu uygulanacak yer mutlaka steril olmalıdır. Dalak ponksiyonu uygulama esnasında hastanın hareketsiz kalması çok önemlidir. Hastanın sırt üstü yatması ve ellerinin başının altında olması gereklidir. Dalak ponksiyon yapılacak bölge, işlem öncesinde ultrason ya da doktorun elle kontrolü ile belirlenir. Hastanın derin nefes alması ve nefesini tutması gerekir. Hasta nefesini tuttuğu anda dalak ponksiyonu yapılarak örnek alınır. Hastanın nefesini tutması, dalağın ve diyafram zarının zarar görmesini önlemek için yapılır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Dalak Kisti Belirtileri ve Tedavisi

Dalak Kisti Belirtileri ve Tedavisi

Dalak Boyutu Kaç Olmalı?

Dalak Boyutu Kaç Olmalı?

Dalak Zedelenmesi Belirtileri ve Tedavisi

Dalak Zedelenmesi Belirtileri ve Tedavisi

Dalak Lenfoması Belirtileri ve Tedavisi

Dalak Lenfoması Belirtileri ve Tedavisi

Hamilelikte Dalak Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Hamilelikte Dalak Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Dalak Büyümesine Bitkisel Çözüm

Dalak Büyümesine Bitkisel Çözüm

Güncel

Dalak Tümörleri Malign Tümörler

Dalak Tümörleri Malign Tümörler